Heeft u klachten?Heeft u klachten?

Wat is het succes van Gouda? Ik weet het wel. Helemaal na een paar biertjes, dan weten ik het zeker. Klagen. Klagen is het succes van Gouda. Daar herken je de echte Gouwenaar aan, aan zijn geklaag.

Stiekem zijn wij Gouwenaars de kinderen van Abraham en Ezau, de kinderen van Salomon. De ware en rechtschapen erfgenamen van de klaagmuur. Het laatste stuk van de grote tempel dat voorlopig nog overeind staat. Alleen, bij gebrek aan een muur, klagen wij alle kanten op. Rücksichtslos klagen wij om ons heen, blind voor de gevaren.

Druk in de Albert Heijn? Geen parkeerplaats? Poep op de stoep? Harde muziek uit de auto? Rijden door rood? Belastingen? Vergunningen? Het weer? Het zakkende veen? De onwillige buren? Teveel uitgaansgelegenheden? Te weinig uitgaansgelegenheden? Marketing? Kaas? Criminaliteit? Wij klagen!

Wij beroepen ons op ons door god gegeven recht om te klagen. Langs de A12 bij Gouda moet een groot bord komen met daarop de volgende tekst: "Gouda. Als u wat te klagen heeft mag u hier komen wonen."

Is het tij nog te keren? Nee. Het zit namelijk diepgeworteld in onze volksaard en ik doe er net zo hard (misschien nog wel een tikkeltje meer) aan mee. Dat wat ons Gouwenaars maakt. De koffie is te duur! Mijn thee is lauw. Het koekje erbij was te oud.

Volksaard ( hierover zegt de Dikke van Dale: "(de ~ (m.)) 1 aard aan een bepaald volk eigen => volkseigen, volksgeest, volkskarakter)" Wat maakt ons ons. Wat is de trots van onze stad? De vele evenementen? Het prachtige stadhuis? De kaarsen? De glazen? De kazen? Het zijn de Klagen. Ik wil voorstellen om de Gouwekerk gewoon maar af te breken... we laten één muur staan...

Populaire posts