Groen!Groen

Als je Gouda uitfietst, wordt het land voorzichtig aan groener, leger, weidser en vriendelijker. Soms vergeet je als Goudse stadsbewoner wel eens waar Gouda ligt. Het antwoord lijkt simpel. In het Groene Hart. Maar overal horen we en lezen we dat het Groene Hart wordt bedreigd. Polders worden volgepland, volgebouwd. Steden rondom en in het Groene Hart maken ruzie met elkaar over lappen met gras. Gemeentegrenzen worden besproken en betwist. Het Groene Hart is in gevaar. Maar is dat echt zo? Wat wil ik eigenlijk zeggen?

Ik ben laatst een stuk gaan fietsen. Op vrijdag. Vanuit de Binnenstad richting Goverwelle en nu die wijk niet meer zo heel nieuw is, niet meer de Benjamin van de stad (want mama Gouda is nu zwanger van Westergouwe) kan je zien dat het eigenlijk een hele leuke wijk is. Ruim opgezet, veel kinderen, prima voorzieningen en groen. Groen! Het mag enige naam hebben. In en rondom Goverwelle vind je het Baden Powellplantsoen, het Gouds Geschenk, het Steinse Groen en aan de noordkant de Goudse Hout. De Goudse Hout grenst weer aan de Reeuwijkse Plassen. Verder fietste ik naar het pittoreske Oudewater, dat best Gouda in het klein had kunnen zijn, over Haastrecht en Hekendorp. Daarna terug via Hekendorp naar Driebruggen (waar ik tot nu toe nog nooit geweest was). Doorsteken naar Reeuwijk en dan (via het Vaantje - "Home of Jazz") terug naar Gouda.

Wat me opviel, was dat je als rechtgeaarde stadsbewoner, nog wel eens vergeet hoe leeg Nederland is. Ook het gebied rondom Gouda. Al dat geschreeuw over "Nederland is vol..." dat slaat alleen maar op de druk op de sociale voorzieningen en op de stedelijke gebieden.

Het slaat zeker niet op de ruimte in de rest van het land. Als je op de fiets de stad uitgaat en het maakt eigenlijk niet zoveel uit waarheen. Of je nu richting Moord, Stolk, Haast of Borft fietst, kom je erachter hoe mooi het rondom Gouda eigenlijk is. 15 minuten fietsen vanaf de Markt sta je tot aan je knieen in de polder (en dat ruik je vaak dan ook...) OK, eerlijk is eerlijk, Je bent ook buiten de gemeentegrenzen en het valt dus niet onder Gouda, maar het is weer iets waar we als Gouwenaars trots op kunnen zijn, we hebben de mooiste achtertuin van Nederland.

Populaire posts