Voor paalVoor paal

Vandaag digitaal in de "Krant van Gouda" morgen op papier. Zo zie ik het, als lid van de digitale generatie, graag. Het stuk in de krant zelf roept echter minder positieve gevoelens bij me op. De stichting Nederland Schoon gaat binnenkort gesprekken voeren met de horecabranche en gemeenten. Met als inzet om voor iedere horecagelegenheid in Gouda een sigarettenstaaf, de zogenaamde peukenpaal of rookzuil, zo u wilt, neer te planten.

Ziet u het al voor u. Overal in Gouda voor ieder ontspanningslokaal zo'n glimmend gedrocht zoals u die ook kunt vinden op de NS stations. Buiten de esthetische bezwaren (en die zijn legio) moet u zich voortaan een weg banen door een grote groep rokende cafégangers die verkleumd en verbitterd buiten aan de nicotineshot staan te werken.

Mocht er toevallig niemand staan, dan nog bent u de sigaar, want de palen zijn zo ontworpen dat je nergens je peuk op kunt uitdrukken. De hele brandende peuk wordt dus na bewezen diensten in de peukenpaal gemieterd. Door het totale gebrek aan luchtcirculatie kan de sigaret dus vervolgens ongebreideld doorsmeulen, waardoor deze de rest van de shag en de filters en de boterhamzakjes en viltjes in de hens steekt. Voor u het in de gaten heeft, staat er een gigantisch walmende, een uur in de wind stinkende, vlammende staaf voor iedere kroeg in Gouda.

U gelooft mij niet? Ik wil u verzoeken om eens op een gemiddeld NS station te gaan kijken. Ook zonder rokers staat er op ieder station gemiddeld één paal heftig te fumeren. Als ik even uit de Krant van Gouda mag citeren: "Toen de rookzuilen op stations werden ingevoerd, waren ze omstreden. Aan de andere kant vinden sommige rokers het nu juist gezellig, er ontstaat een band”, zo zei onlangs een woordvoerder van de NS.

Daar kan ik het mee eens zijn. er zàl een band ontstaan en wat voor een! Wij staan bij elkaar en conspireren er op los over wiens schuld het nu eigenlijk is dat we hier bij die verdomde paal, voor paal staan. Vervolgens verenigen wij ons als volks-militia en doen een staatsgreep. Wij werpen het College omver en rukken alle rookzuilen uit de grond. Onze Burgervader zal zich hoogstwaarschijnlijk, na wat druk, bij ons aansluiten, hij houdt namelijk wel van een sigaartje; zo ook Fidel Castro en Che Guevara, Bill Clinton en Prins Bernard. Viva la Revolucion!

Want onthoud: Een tevreden roker is geen onruststoker.

Populaire posts