Kreeftenplaag?

Volgens de lokale Media al hier worden wandelaars in Gouda steeds vaker opgeschrikt door agressieve rivierkreeften. 's Nachts en vroeg in de ochtend kruipen de beesten uit vaarten en sloten, op zoek naar voedsel. En dan schuwen ze ook de binnenstad niet. Het gaat in Gouda bijna altijd om de rode rivierkreeft. Het dier is ongevaarlijk, maar kan venijnig knijpen met zijn scharen.

We maken met z'n allen weer eens een probleem van iets dat helemaal geen probleem hoeft te zijn. Het Goudse water is schoon genoeg voor de beesten om in te leven. Dat is een mooi gegeven. Daarbij zijn ze niet zo groot. Dat is een tweede voordeel en de oplossing voor het "enorme" probleem is behoorlijk makkelijk:

De olie in een pan verhitten. Koppen en schalen en toevoegen, 1 minuut roerbakken, tot ze van kleur veranderen. De bouillon en de galanga toevoegen en aan de kook brengen. Het vuur laag draaien en de bouillon met het deksel op de pan 15 minuten laten koken en dan zeven. De pan omspoelen en de gezeefde bouillon erin schenken, rode currypasta, citroengras en de limoenblaadjes toevoegen en aan de kook brengen. Deksel op de pan doen het vuur laag draaien en 2 minuten laten koken. Pompoen (of courgette) toevoegen, met het deksel op de pan 3 minuten laten koken. Het kreeftenvlees en de chilipepers toevoegen: 3-4 minuten zonder deksel op de pan beetgaar koken. Het limoensap en de vissaus toevoegen. Op smaak brengen, zo nodig met vissaus. De soep in een terrine overscheppen, met koriander bestrooien en warm serveren. Eventueel limoenblaadjes, citroengras en galanga voor het serveren verwijderen.

Maar als je geen zin hebt om het zelf te doen, breng dan de kreeften die je vangt gewoon naar Thai restaurant Bangkok City aan de Lange Tiendeweg. Dan kan je daar binnenkort genieten van een heerlijk kopje "Scherpe kreeftpompoensoep". Het is het seizoen ervoor.

In één keer van 32 kreeften af.

Ingrediënten:

32 rivierkreeften
2 wortels
10 sjalotten
1 ui
2 teentjes knoflook
1 bouquet garnie
180 gr boter
30 gr bloem
1.5 dl room
1/2 l droge witte wijn
1 klein glaasje cognac
1 soeplepel tomatenpuree
Cayennepeper
Peper
Zout

Bereiding:

Hak de groenten fijn, verwarm 100 g boter in een grote pan en laat de groenten er 15 minuten in kleuren. Was vervolgens de kreeftjes en haal er de zwarte ruggestreng uit
Doe ze in de pan en bak ze rood. Begiet met de cognac en flambeer. Voeg wijn, tomatenpuree, bouquet garnie, snuifje cayennepeper en peper toe en laat 10 minuten sudderen.

Haal de kreeftjes eruit en pel ze. Leg de staarten apart en zet een zeef boven een kom - doe daarin de inhoud van de koppen en het groentenmengsel; giet daar dan de saus over en duw die saus door het mengsel; giet de sausterug in de pan en breng aan de kook; zet het vuur laag; vermeng 30 g boter met 30 g meel. Voeg aan de saus toe, meng goed en laat nog 4 minuten koken. Voeg vervolgens de room en de staarten toe
Laat 5 min. sudderen

Haal dan de pan van het vuur en voeg de rest van de boter toe. Dien op met stokbrood en een sauternes of een graves.

Populaire posts