"Mindmap poezie..."Ik heb wat bedacht...

Mindmap poezie is een experiment dat ik graag wil proberen. De bedoeling is om poezie te maken met Mindmap software.

Een mindmap is een twee-dimensionale boomstructuur opgebouwd uit begrippen, teksten en relaties en zijn geordend rond een centraal thema. Mindmaps worden veelal gebruikt om creatieve processen te ondersteunen. Mindmaps kunnen daarnaast worden gebruikt bij het toegankelijk maken van complexe informatie. Als je dat allemaal met Mindmaps kunt doen, dan moet er ook gedichten mee kunnen maken.

Nu is de moeilijkheid dat ik en sommige andere dichters bij het maken van gedichten hierarchisch en chronologisch aan de slag gaan. Eerst de titel, dan de aanleiding, de eerste zin en dan verstrijkt de tijd... en toen... en toen... en toen... einde.

Het vereist een hele andere manier van gedichten maken. Er is namelijk geen door de dichter gegeven einde, en er is na de titel ook geen natuurlijk begin. De lezer bepaalt zelf waar hij begint en de lezer bepaald ook waar zij wil eindigen. Als dichter kun je enkel nog bepalen wat er staat en bepaalde relaties leggen en nadrukken toevoegen, maar de volgorde wordt bepaald door de lezer... alhoewel je dat natuurlijk ook nog een beetje kunt manipuleren...

Het is de bedoeling om in ider geval 1x per week een gedicht te maken met Mindmap. De evolutie van po√ęzie is namelijk nog lang niet klaar.

Ik zou graag van jullie willen horen wat je vindt van het idee. Wat je vind van de gedichten blijft natuurlijk helemaal persoonlijke smaak...

Het glinstert......

Populaire posts