Uw Social Media Adviseur adviseert een Social Media Adviseur

Waar halen social media adviseurs hun diploma? Kunnen ze zich certificeren? Kan ik zelf een social media schooltje beginnen? En waarom zijn er zo veel?

De zelfbenoemde social media adviseurs schieten als paddestoelen in de herfst uit de grond. Het lijkt wel alsof de website-bouwer anno 1998 zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als SMA. Met het grote verschil dat het nu een equal opportunity beroep lijkt te zijn. Als ik zo rond kijk op de twitters zijn er net zo veel mannelijke als vrouwelijke social media adviseurs en dat lijkt me een goed teken. Dat betekent namelijk dat de techniek achter alles dat riekt naar social media heel goed te begrijpen is.


Sommige banen zijn nog steeds een mannenbolwerk. De meeste websitebouwers en designers die ik ken zijn mannen. Andere banen lijken het domein van vrouwen. Ik was laatst als spreker op het congres van de NBPO, de Nationale Branchevereniging van Professional Organizers en ik zweer dat ik daar van de ruim 70 deelnemers niet meer dan 4 mannen zag, mijzelf incluis.


Misschien is het kort door de bocht, maar als je een websitebouwer en een Professional Organizer combineert, dan krijg je een... Jawel, een social media adviseur. Wellicht dat het het woord 'Social' is dat er voor zorgt dat zo veel vrouwen zich aangetrokken voelen tot het beroep en het woord 'adviseur' dat veel mannen trekt. Ik weet het niet, maar het heeft een soort simpele logica die me aanspreekt.

Zou het de verzelfstandiging van de samenleving zijn? De opmars van de ZZP'er, die samen met de laagdrempeligheid van internet er voor zorgt dat iedereen die voor zichzelf wil beginnen, maar niet goed weet waarin, maar begint met social media?


Ik vind het een interessante ontwikkeling. Het is leuk om te zien dat zoveel mensen hun weg denken te kennen in de jungle, de wildgroei, de chaos die social media op het moment is en al helemaal dat diezelfde mensen denken dat ze over de tools beschikken om anderen te adviseren hoe ze door die jungle moeten navigeren.

Het is alsof iemand die je één stap voor is je telkens vertelt waar je heen moet. Ben ik er een? Ik weet het niet... Maar ik zou het wel kunnen worden... Denk ik...

http://gplus.to/chrisbellekom
http://ambtenaar20.ning.com/profile/ChrisBellekom
http://www.twitter.com/chrisbellekom
http://www.chrisbellekom.nl
http://paper.li/chrisbellekom
http://goudabruist.nl/profile/ChrisBellekom706
http://chrisbellekom.blogspot.com
http://bellekom.hyves.nl
http://bhiccommunity.ning.com/profile/ChrisBellekom
https://profiles.google.com/chris.bellekom
http://en-gb.facebook.com/people/Chris-Bellekom/
http://nl.linkedin.com/in/chrisbellekom

Toch?

Populaire posts